Täällä sitä ollaan, Hollannissa jumissa. Vulkaaninen tuhka teki opintomatkamme lopusta mielenkiintoisen. Kotiin olisi pitänyt lähteä perjantaiaamuna, mutta Amsterdamin kenttä on suljettu. Junat ovat täynnä, vuokra-autoja ei saa eikä busseihinkaan mahdu. Finnair muutti paluulipun tiistaille, ei paljon lohduta.

Lapin korkeakoulukonsernin Kv-osaaja -hanke kuljetti 14 henkeä ESR-rahoituksella Hollantiin oppimaan kansainvälistä hankesuunnittelua. Kävimme tutustumiskäynneillä Wageningenin yliopistossa, Van Hall Larensteinin ammattikorkeakoulussa sekä Arnhemin HAN-ammattikorkeakoulussa. Lisäksi saimme parin päivän koulutuksen kansainvälisten hankkeiden suunnittelun hyviin käytäntöihin Edessä, MDF-konsulttifirmassa.

Mitä jäi käteen? Ainakin se, että hankesuunnittelussa täytyy huomioida myös ympäristön mahdollisia vaikutuksia (aiheuttamia riskejä) hankkeen suunnitteluvaiheessa. Lisäksi asiakkaat pitäisi sitouttaa ja osallistaa hankesuunnitteluun niin, että hanke varmasti vastaa asiakkaan tarpeisiin. Erittäin mielenkiintoiseksi osoittautui nk. stakeholder analysis, jolla voi arvioida hankkeessa mukana olevien henkilöiden tai tahojen sitoutumista ja vaikutusta hankkeeseen. Summattuna: kiinnitämme hankesuunnittelussa aivan liian vähän huomiota ympäristöön, jossa hanke toimii. Pelkkä logframe ja riskianalyysi eivät ole riittäviä menetelmiä hankkeen suunnittelussa (jos niitäkään edes käytetään), vaan suunnitteluprosessia pitäisi viedä paljon pidemmälle. Näin säästyttäisiin hudeilta sekä varmistettaisiin hankkeen tulevaisuutta.

Tämän hankkeen tulevaisuus näyttää nyt opintomatkojen osalta kehnolta, aikakin, jos katsoo matkabudjettia. Emme nimittäin tyytyneet tiistain mahdollisiin paluulentoihin, vaan etsimme vaihtoehtoa B. Muutaman sadan euron puhelinlaskun aiheutettuaan hankejohto sai hommattua meille Saksasta(!) bussin, jonka määränpäänä on Ruotsin Malmö. Siellä meitä on vastassa suomalainen bussi, joka toimittaa meidät kotiin. Mikäs siinä, pari vuorokautta samassa bussissa antaa kolmesta organisaatiosta kootulle hankejengille ainakin mahdollisuuden tutustua toisiinsa. Joka tapauksessa matkakuluja räpsähti melkoisesti lisää, katsotaan sitten, mitä rahoittaja kuluihin sanoo.

Ei mennyt ihan putkeen tämä reissu. Toivomme seuraavasta helpompaa. Hauskaa on toistaiseksi ollut, vielä on jaksettu jopa nauraa tulivuorivitseille.